Спецпроєкт «Життя триває»: як допомагати іншим без шкоди собі?

Спецпроєкт «Життя триває»: як допомагати іншим без шкоди собі?

Автор
glo™ консультант Знавець інсайтів у світі glo™

glo™ призначений для повнолітніх споживачів тютюну або нікотину.

Наступний матеріал спецпроєкту «Життя триває» — про те, чому важливо займатися творчістю та приділяти час собі навіть тоді, коли здається, що життя втратило будь-який нормальний режим.

Ми продовжуємо ділитися корисними порадами в рамках спецпроєкту «Життя триває», що виходить на порталі bit.ua за підтримки бренду glo™. Цього разу розповідаємо, чого не варто казати людям, які переживають втрату і як не мучити себе за «недостатню діяльність».

У черговому матеріалі серії коуч Алла Заднепровська розповідає, як швидко допомогти собі, якщо ви потребуєте цього. Тренерка впевнена: зазвичай ми чудово знаємо відповідь на це питання, але у кризові моменти забуваємо або зумисно ігноруємо.

На думку коуча, у складні періоди життя важливо не забувати про: 

  1. Фізичну активність. Прогулянки, тренування, поїздки на велосипеді, танці допоможуть тримати себе в тонусі, покращать обмін речовин, координацію та когнітивні навички.  
  2. Воду. Навіть помірна дегідратація шкідлива для організму і може викликати втому та головний біль.  
  3. Здорове харчування. Швидкі вуглеводи, які ми так любимо, смачні, але не варто ними захоплюватися. Свіжі овочі та фрукти зроблять ваш раціон збалансованим, різноманітним та додадуть необхідної енергії. 

Алла Заднепровська нагадує, що в першу чергу ми маємо піклуватись про себе, а коли матимемо достатньо сил та енергії, зможемо приділити увагу близьким. Але робити це також потрібно правильно.  

Що робити, якщо близька людина відмовляється від допомоги? 

Важливо бути поруч, але не робити все за інших. Коли людина відчуває співпереживання, а не жалість, вона розкривається і починає довіряти, вступає в контакт. Важливо пам’ятати: будь-яка нав’язлива допомога може зашкодити, і словесна також. Не треба привозити щось людині, якщо вона прямо сказала, що це їй не потрібно.

Замість того, щоб казати «я тебе розумію», «я знаю, що ти відчуваєш», краще запропонувати підтримку та допомогу. Тут будуть доречними фрази «я поруч, якщо тобі буду потрібен» або «ти можеш до мене звернутися». Можна запропонувати людині говорити або просто посидіти мовчки поряд, якщо вона цього потребує.    

Як підтримати себе у складний час? 

«У будь-які миті життя важливо не забувати про себе та оточувати себе речами, на які приємно навіть просто дивитися», — вважає коуч Алла Заднепровська. Додати в життя улюблених кольорів допоможе новий девайс  glo™ hyper+ UNIQ. У ньому є 19 різнокольорових бічних панелей, які можна поєднувати на свій смак. Комбінуйте кольори як забажаєте — наприклад, створіть трендове синьо-жовте поєднання.

Також, на думку тренерки, важливо не забувати себе хвалити. «Навчиться бачити, що ви зробили хорошого, і навчиться казати про це іншим — це завдання з зірочкою. Помічайте, де ви молодець, що класного зробили за день. Це чудові опори, які дають нам стійкість та енергію», — пояснює експертка.

Про інші поради коуча Алли Заднепровської, зокрема про те, як допомогти іншим, якщо ви не маєте на це коштів, але все одно хочете бути корисним, читайте у повній версії матеріалу на порталі bit.ua.

Бренд glo™ та bit.ua бажають берегти сили і не забувати про себе — і, звісно, допомагати іншим людям, якщо є можливість.