Спецпроєкт «Життя триває»: як опанувати нову професію

Спецпроєкт «Життя триває»: як опанувати нову професію

«Опанувати нову професію зараз легше, ніж будь-коли: є безліч варіантів, зокрема освітніх курсів, лекцій і стажувань. Але потрібно знати, з чого починати», — вважає засновниця порталу Happy Monday Анна Мазур. 

Автор
glo™ консультант Знавець інсайтів у світі glo™

 glo™ призначений для повнолітніх споживачів тютюну чи нікотину  

Як зробити перші кроки тим, хто хоче змінити сферу діяльності, Анна розповідає у першому матеріалі із циклу «Життя триває», що виходить на порталі bit.ua. 

Новий проєкт — серія матеріалів, які створюються за підтримки бренду glo™. Тексти присвячені реаліям, з якими сьогодні має справу кожен із нас, та створені, аби підтримати українців у непрості часи та допомогти адаптуватися до нових викликів.  

Перший матеріал циклу — про те, що чекає кожного, хто планує опанувати нову професію. Як зрозуміти, що нова сфера підійде саме тобі? Чи можуть курси замінити повноцінну вищу освіту? Де шукати роботу і чи є гарантія, що візьмуть без досвіду? Про все це читай в інтерв’ю Анни Мазур — повна версія тексту за посиланням.  

Зокрема, експертка розповідає, чому люди наважуються на зміну професії. На думку Анни, причин може бути дуже багато, та у кожного вони свої: «Це може бути досягнення професійної “стелі”: тобі нудно і нічого не мотивує рухатись далі. Може бути особиста психологічна зрілість: нарешті наважуєшся займатися тим, що подобається». Також Мазур наголошує, що зміна професії може бути вимушеною: зараз багато людей втрачають роботу через різні обставини, наприклад, якщо у поточній сфері немає можливостей або вони сильно обмежені. Головне, на думку засновниці Happy Monday, те, що зміна професії сьогодні — це нормально. Ба більше, на думку аналітиків, у майбутньому люди будуть змінювати 10 професій за життя.  

Як визначити, що час змінювати професію?  

Анна наводить кілька ознак того, що варто починати пошуки нової професійної подорожі: «Не хочеться прокидатися, дратують обов’язки, не любите говорити про роботу та не цікавитеся профільними новинами, не готові викладатись на 100 % і не бачиш для себе майбутнього в цій професії…» Але якщо ти відчув такі симптоми, важливо пересвідчитись, що їх причиною не є банальний стрес, втома чи вигорання. Щоб це перевірити, експертка радить почати з відпустки або зробити невелику паузу в роботі. «Відновлення — від банального виспатись до тривалого відпочинку — здатне повернути втрачений інтерес і задоволення», — додає Мазур.  

Також Анна нагадує, що невеликий дискомфорт притаманний будь-якій професії, тому якщо ти в цілому задоволений життям, можливо, нема нагальної потреби у зміні професії. «100 % задоволення не буде ніколи, це утопія. Раджу застосувати видозмінений принцип Парето: якщо 80 % робочих обов’язків дарують задоволення, а 20 % трохи дратують — ви на своєму місці. Якщо задоволений менш ніж на 80 % і якісний відпочинок не допомагає — варто задуматися про зміну професії», — пояснює експертка.  

Уже знаєш, що хочеш робити? Розповідаємо, які наступні кроки   

Перш ніж зануритись у нову професію, важливо провести інвентаризацію досвіду. Варто визначити, що вже вмієш, а чого потрібно навчитися. На основі цього Анна радить складати план розвитку та обирати корисні інструменти. «Це не обов’язково мають бути курси: можна опанувати знання самостійно або під керівництвом ментора. Чи взагалі вибрати шлях навчання через практику. Все залежить від спеціальності та “розриву” між наявними та потрібними знаннями», — додає вона.  

А як не злякатися труднощів і дійти до кінця?  

В інтерв’ю для bit.ua Анна Мазур підіймає ще одну важливу тему: страх, що нова справа видасться занадто складною. Вона пояснює: незалежно від сфери, змінюючи професію, людина може відчути спустошення і бажання кинути справу на половині шляху. «Потроху опановуючи нову справу, ми стаємо менш упевненими у собі, доки не потрапляємо в так звану “долину смерті” — стан, коли нам здається, що ми не здатні просунутись уперед. Тож тоді важливо спитати себе, чи тобі взагалі цікаво, чи подобається те, що ти робиш. Якщо так — дай собі шанс спробувати ще раз, пройти ще трохи вперед і перевірити, на що ти здатен. Згодом ситуація покращиться: ти почнеш потроху досягати успіхів у новій справі та впевненість у собі зросте», — впевнена експертка.  

Ще один спосіб перевірити, чи підходить нова справа: шукати не те, що буде відразу вдаватися, а те, чим ти готовий займатися попри труднощі. А щодо настрою — круто, коли є можливість кастомізувати речі та гаджети під власний вайб! У новій колекції glo hyper+ UNIQ — 19 кольорів бокових панелей, які можна комбінувати на свій смак: наприклад, зробити синьо-жовтий пристрій. Трендові кольори є символом рішучості — щоб ти не забував, як важливо не здаватися на шляху до мрії.  

Якщо підбити підсумок, то головні поради всім, хто вирішив змінити професію, такі:  

  • Не роби різких рухів. У складні часи це особливо важливо. Якщо зараз маєш роботу, але прагнеш змін, не поспішай звільнятися, щоб не опинитися без доходу в непростий час.  

    Поступово готуй плацдарм для переходу: обирай і тестуй професію, навчайся, отримуй перший досвід. Якщо ти твердо вирішив звільнитися, переконайся, що маєш фінансову «подушку безпеки» щонайменше на пів року.

  • Будь готовий приділити час змінам. Це стосується й усвідомленого вибору професії, і навчання, і пошуку роботи за новою спеціальністю. Це все не робиться за тиждень. Пошук себе в професії — теж робота, що потребує зусиль, спеціальних інструментів, часу й готовності рефлексувати.  

    У випадку втрати роботи (що зараз не рідкість) та відсутності заощаджень пошуки себе можуть почекати, поки ви знову не станете на ноги.  

  • Отримай перший досвід. Це суттєво підвищить шанси знайти роботу за новою спеціальністю. Хай це буде волонтерство, стажування, власний мініпроєкт, проєктна робота, фриланс чи додаткові обов’язки на поточній роботі. Але обов’язково додай пункт про перший досвід до плану свого розвитку відразу після опанування нової професії.  

Бренд glo™ і редакція bit.ua бажають успіхів на шляху до нової професії. Ми віримо, що у тебе все вийде — і робочі будні сповняться гарним настроєм!