NFT: що це таке і як продають цифрове мистецтво?

NFT: що це таке і як продають цифрове мистецтво?

Чи варто звертати увагу на NFT або ж це просто модна бульбашка, яка от-от лусне? Що це взагалі таке і як саме ти можеш зайнятися NFT? Допомагаємо розібратися.
Автор
glo™ консультант Знавець інсайтів у світі glo™

Сьогодні складно не натрапити на новини про NFT. Іноді вони надихають — наприклад, коли ми читаємо про те, як Grimes продає свої NFT на мільйони, або про ці ілюстрації з мавпами, за які викладають багато-багато грошей. Інші новини менш оптимістичні. Адже останнім часом з'являється все більше заголовків про те, що ринок NFT за півроку знизився на 75 %. 

Чи варто звертати увагу на цей напрямок або ж це просто модна бульбашка, яка от-от лусне? Що це взагалі таке і як саме ти можеш зайнятися NFT? Допомагаємо розібратися з цими та іншими запитаннями. 

Що це таке? 

NFT — це невзаємозамінний токен. Ну що, тепер зрозуміліше? Отож. 

Глобально «невзаємозамінний» означає, що цей токен унікальний і не може бути замінений чимось іншим, на відміну від інших токенів на кшталт криптовалют. Наприклад, біткоїн є взаємозамінним — обміняйте один біткоїн на інший, і ви отримаєте те саме. 

Але передбачається, що з NFT усе не так. Найближча аналогія: поштові марки. Якщо ти обміняєш одну марку на іншу, то отримаєш марку з іншою ілюстрацією, дизайном, роком виготовлення тощо. Відповідно, вона може бути більш або менш рідкісною та цінною. 

Як працює NFT? 

NFT можуть бути яким завгодно цифровим контентом (наприклад, малюнками, музикою, сканом твого мозку, відеороликом, у якому ти жуєш яблуко). Але так сталося, що перш за все NFT пов'язують з технологічним способом для продажу цифрового мистецтва та продуктів творчості. 

Тобто я можу продати свій пост у соцмережах? 

Ти можеш спробувати, хоча тут питання, як багато людей готові за це заплатити. З іншого боку, засновник Twitter Джек Дорсі продав перший твіт в історії за майже $3 млн, а чим ти гірший? 

NFT — перш за все технологічний спосіб продавати й купляти цифрове мистецтво. Фото: Simon Lee

Ви сказали, що NFT унікальні, але я ж можу просто зберегти чиюсь цифрову картинку собі на комп?

Так, із цим є невеличка проблема. Більшість цифрових файлів може бути скопійована нескінченну кількість разів, і багато хто вважає, що це робить саму ідею NFT безглуздою. 

Але NFT дає ще дещо: право власності на твір. Тобто хто завгодно може купити копію картини Пікассо, але лише одна людина може володіти оригіналом. 

Знаємо, що ти зараз скажеш. «Де Пікассо, а де дурні картинки з мавпами?» Але цифрове мистецтво вже продається на аукціонах, іноді дорожче за класичних художників. Взяти хоча б оце NFT від художника Beeple, що пішли з молотка на Christie's за $69 млн. Словом, багато хто вбачає у NFT майбутнє колекціонування мистецтва. 

Щось звучить занадто добре, щоб бути правдою 

Частково так і є. У ринку NFT купа проблем: це й унікальність цифрових творів, і питання щодо майбутнього цієї сфери. Критики вважають, що бум NFT вже завершено, і другим умовним біткоїном вони не стануть. Цифри нібито це підтверджують: продажі дійсно впали з моменту свого піку у 2021 році. Але, як і в усьому, що стосується криптовалют, завжди є хтось, хто оголошує, що «бульбашці кінець». А потім це часто завершується черговим сплеском. 

Ну добре, припустімо, я хочу спробувати свої сили в NFT. З чого почати? 

Це залежить від того, що саме ти хочеш робити. 

Якщо ти художник, то варто звернути увагу на безліч майданчиків з продажу й покупки NFT. Найвідоміший та найбільший із них — Open Sea. Ти можеш розмістити свої твори безоплатно (але зверни увагу, що для першого продажу тобі доведеться заплатити так звану gas fee — плату за енергію, потрібну за обробку транзакції у криптовалюті Ethereum). Також зверни увагу на інші маркети, як-от Rarible або Nifty Gateway. 

Крім того, на деяких ринках NFT є функція, за допомогою якої ти можеш отримувати відсоток щоразу, коли твої NFT продаються або переходять у власність третім особам. Це гарантує, що якщо твоя робота стане надзвичайно популярною та зросте в ціні, ти отримаєш за це комісію. 

Якщо ж ти хочеш зробити перші кроки як колекціонер, почати варто на тих самих майданчиках, але в розділах для покупців. Але сервіси та маркетплейси — не єдиний спосіб влетіти у NFT. Якщо, наприклад, у тебе багато читачів у соцмережах, можеш спробувати продавати своє мистецтво напряму. Для цього буде потрібен лише зручний криптогаманець, наприклад MetaMask. 

Але все ж таки: чи воно мені потрібне? 

Ми не можемо вирішувати за тебе. Якщо ти все одно займаєшся творчістю або можеш назвати себе криптоентузіастом, то чому б ні? Головне — не закладати заради цього майно та не сподіватися, що це моментально стане твоїм джерелом доходів. Тоді й розчаруватися не страшно.