Споживання нікотину: еволюція тютюнової промисловості

Споживання нікотину: еволюція тютюнової промисловості

Як давно люди знають і споживають тютюн? Складно повірити, але вперше його почали застосовувати приблизно 1 тисячу років до нашої ери. Цікаво дізнатися, як розвивалася тютюнова промисловість і які способи нікотинового насичення придумали люди за кілька століть прогресу? Тоді читайте далі.
Автор
glo™ консультант Знавець інсайтів у світі glo™

Як давно люди знають і споживають тютюн? Складно повірити, але вперше його почали застосовувати приблизно 1 тисячу років до нашої ери. Індіанці жували тютюнове листя та курили його. У Гватемалі виявлено фрагмент кераміки, що зображає народ Майя, який курить сигари.

Від листя до сигарет

Спочатку тютюн споживали саме у вигляді чистого листя: нюхали, жували, сушили, подрібнювали та забивали ним трубки, загортали у сигари.

У такому вигляді з ним і познайомилися європейці, до яких він потрапив у 15 столітті. Індіанці подарували зв'язку сушеного листя Колумбу, проте він подарунка не зрозумів і одразу ж відправив його за борт корабля. Але вже 9 років потому член його ж команди буде звинувачений в одержимості дияволом — з рота Родріго де Хереса йшов дим. Інквізиція того часу, звичайно, не зрозуміла, що Родріго був курцем.

Культивувати й вирощувати тютюн європейці почали в Іспанії, опісля він «перейшов» до Франції, а згодом і Бразилії. У 16 столітті тютюн навіть вважали ліками, призначали у вигляді знеболювального при проблемах із зубами, під час мігрені, як засіб проти істерії, кольок і навіть раку. Рекламні листівки щосили пропагували корисні властивості тютюну. Звичайно, детальніше вивчати його властивості почали куди пізніше.

На початку 17 століття була побудована перша тютюнова фабрика, тоді ж почали з'являтися перші аналоги сигарет. Нижчий прошарок населення, в пошуках заробітку, використовував недопалки сигар, подрібнював їх і загортав у папір для перепродажу.

Вважається, що тоді ж з'явився і кальян у своєму сучасному вигляді. І хоча батьківщиною його вважається Індія, саме в 17-19 столітті в Туреччині він отримав усім знайому шахту і трубку. Передбачається, що до цього він робився з кокоса і був мало схожий на свого сучасника.

Найбільш поширеними кальяни були від Індокитаю до Марокко, а в Європу прийшли ще століттям пізніше.

У 1828 німецькі хіміки виділили з тютюну чистий нікотин. Ця дата стала відправною точкою, і вже через 30 років було розпочато промислове виробництво сигарет. Правда, той вид, який вони мають зараз, тютюнові продукти придбали ще пізніше, на початку 20 століття.

21 століття — час технологій та інновацій

За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я, на сьогодні у світі налічується близько 1 млд. курців при загальній чисельності населення в 7,5 млд. Довгий час сигарети залишалися найбільш розповсюдженою альтернативою трубкам, сигарам і жувальному тютюну. Але час сприяє еволюції, завдяки якій на ринку з'явилися електронні сигарети й пристрої для нагрівання тютюну.

Електронну сигарету іноді називають «електронним кальяном» за рясне утворення ароматизованої пари. Всередині неї знаходиться акумулятор, спіраль, що пропускає струм до гніту. І, власне, сам гніт, одним кінцем опущений у збагачену нікотином рідину. Принцип роботи вейпа вельми простий: нагрівання — випаровування рідини — утворення густої пари. Кілька років тому споживання нікотину через вейп перетворилося на справжню субкультуру.

Більш пізнім витком нікотинової еволюції стали пристрої для нагрівання тютюну. Принцип їх роботи відрізняється від усіх раніше застосовуваних методів споживання тютюну. Адже пристрій не передбачає горіння, як сигарета, і не випаровує рідину, як вейп. В основі його роботи лежить індукційне нагрівання до таких температурних значень, за яких починає виділятися нікотин і розкриватися справжній тютюновий смак.

glo™ — сучасний спосіб нікотинового насичення

Пристрій для нагрівання тютюну  glo™ — це технологічний спосіб отримання нікотину без попелу і диму*. Як згадувалося вище, принцип його роботи полягає у нагріванні спеціально підготовленого тютюну. Девайси мають кілька температурних режимів:

  •     до 240-245°C — у стандартному режимі всіх пристроїв;
  •     до 280°C — у режимі Boost моделей pro і hyper.

Для порівняння, приблизна температура горіння сигарети — близько 900°С. При використанні  glo™ горіння не відбувається зовсім. Відповідно, нагрітий тютюн не продукує диму, попелу, має менш виражений запах**. Замість диму виникає аерозоль, який містить на 90% менше токсичних речовин.***

Смак справжнього тютюну

glo™ не може використовуватися зі звичайними класичними сигаретами — для нього призначені спеціальні стіки****, які містять особливим чином підготовлений високоякісний тютюн.

Стіки представлені широким різноманіттям смаків: від класичного тютюнового до фантазійних екзотичних поєднань, познайомитися з якими може кожен повнолітній споживач.

Класичні стіки neo™ можна розділити на 3 групи:

  • Ароматизовані — дозволяють урізноманітнити тютюновий смак новими відтінками: ягідно- або цитрусово-ментоловими нотками.
  • З капсулою — тепер смак залежить тільки від вашого бажання. Вибирайте чистий тютюн або ароматизований. Просто натисніть на капсулу і розфарбуйте сеанс новим смаком: солодкі або лісові ягоди, фруктово-карамельна феєрія тощо.
  • З фільтром із солодким присмаком — можуть бути як ароматизованими, наприклад, кремові Creamy Tobacco, так і з капсулою — Boost Royale, Boost Scarlet.

Новий формат представлений у 4 смаках і може використовуватися тільки з пристроєм серії glo hyper.

Незалежно від смаку і моделі девайсу, всі стіки neoтм мають спеціальний фільтр Premium Tube, який не деформується під час сеансу, роблячи сам процес більш гігієнічним і зручним.

 

* Не сигаретний дим, а аерозоль від нагрітого тютюну. Це не обов'язково означає, що даний продукт є менш шкідливим, ніж інші тютюнові продукти.
** У порівнянні зі звичайною сигаретою під час куріння. Це не обов'язково означає, що даний продукт є менш шкідливим, ніж інші тютюнові продукти.
*** Порівняння диму від спалюваного тютюну в стандартних сигаретах 3R4F (приблизно 9 мг смол) і аерозолю від нагрітого тютюну в пристрої  glo™. Порівнюються 9 шкідливих компонентів, рекомендованих Всесвітньою Організацією Охорони здоров'я до зменшення. Це не обов'язково означає, що даний продукт є менш шкідливим, ніж інші тютюнові продукти.
***Тютюновмісні вироби для нагрівання не є цілком безпечними та викликають звикання