Візуальний код українців: новий спецпроєкт від glo™

Візуальний код українців: новий спецпроєкт від glo™

Видання bit.ua за підтримки glo™ Hyper X2 Air розповідає, на яких візуальних символах будувалась українська ідентичність протягом сторіч.
Автор
glo™ консультант Знавець інсайтів у світі glo™

Українська культура унікальна та дуже виразна. Часто, щоб упізнати українське походження, достатньо лише поглянути на витвір мистецтва чи й звичайну побутову річ. Про «українськість» розкаже культурний код, за яким нас можна впізнати де завгодно. Цей код має своє відображення у всіх сферах життя: від старовинного посуду до сучасного одягу, фільмів та, звісно, культурних обʼєктів.   

«Майбутнє нерозривно пов’язане з минулим» — упевнена українська команда бренду glo™, тому витоки цього культурного коду було вирішено шукати в українській історії. Саме цим пошукам присвячене нове дослідження «Візуальний код українців», що виходить на порталі bit.ua за підтримки glo™ Hyper X2 Air.   

Що таке «Візуальний код українців»?  

«Візуальний код українців» — це продовження серії досліджень української історії та культури від бренду glo™. Раніше цього року бренд уже показав дві роботи на цю тему. Першим був проєкт «Мапа української ідентичності», який визначав провідні риси українського характеру. Пізніше був опублікований «Глосарій» — словник живої української мови, для якого ми разом із вами збирали автентичні слова.   

Цього разу у фокусі уваги — елементи, які сформували наші смаки та візуальний код на глибинному рівні. Ми впевнені, що виняткова візуальна автентичність українців формувалась століттями та передавалась із поколінь у покоління. Саме тому важливо розібратися й побачити, де саме жили українці, як вбиралися, яким речам і діям надавали особливого значення.   

Що ми досліджуємо?   

У центрі уваги авторів bit.ua та експертів, які допомагали їм, найвиразніші побутові елементи українців — житло, прикраси, культурні символи та навіть писемність. Які ж конкретно теми ми досліджуємо?   

1. Розписані стіни, кераміка, рушники: який вигляд мала українська хата  

Перший матеріал серії присвячений житлу — разом з архітектором та урбаністом Юліаном Чаплінським ми розглянули особливості традиційних українських осель.    

2. Рушник, дідух, вишивка: обереги як частина культурного коду українців 

Через близькість з природою українці відчували потребу у матеріальних захисниках — оберегах. Про те, якими були традиційні обереги українців, їх значення та спеціальні символи, що використовували для їх зображення — у другому тексті спецпроєкту.

3. Коралі, силянки і лускавки: яким було традиційне українське намисто  

У цьому тексті ми разом із колекціонером давніх речей українського побуту Богданом Петричуком розповідаємо, які намиста носили українки, чому прикраси були цінними, яке значення в них вкладали та яку роль вони відіграють зараз.

4. Мальовничість, символізм та образність літер: у чому унікальність української писемності 

У фінальному матеріалі серії розповідаємо про етапи формування української писемності, трансформацію абетки та аналізуємо почерк видатних українців. У дослідженні нам допомагала експертка каліграфії, художня графікиня та викладачкою школи «Арт і Я» Вероніка Чебаник.

Яким буде продовження проєкту «Візуальний код українців»?  

Дослідивши найвиразніші візуальні елементи, що досі впливають на українську культуру, ми не плануємо зупинятись. Ми хочемо використати ці знання, аби разом із дизайнером-каліграфом створити унікальний шрифт для glo™. Але і це не все. Ти особисто зможеш користуватися цим шрифтом! Як саме? Він буде доступний для гравіювання на девайсах glo™ у наших фірмових просторах. Деталі ми розкажемо зовсім скоро.     

Як зробити гравіювання на девайсі?   

Ти, мабуть, чув про безкоштовну послугу гравіювання на девайсі, яка доступна для повнолітніх користувачів бренду. Замовити гравіювання дуже легко.  

Не важливо, чи купуєш ти новий девайс у glo™ studio або хочеш кастомізувати пристрій, яким уже користуєшся. Обери зображення, яке хочеш нанести на корпус твого glo™, та принось його до однієї зі студій, де доступна послуга. За лічені хвилини наші консультанти перенесуть малюнок на девайс. Записуватися завчасно не потрібно, для власників пристроїв glo™ послуга повністю безкоштовна.   

Докладніше про те, як підготувати зображення та яким характеристикам воно має відповідати, читай за посиланням.   

Де отримати послугу?   

  • Київ — glo™ studio в ТРЦ Gulliver, Спортивна площа, 1a;  
  • Львів — glo™ studio в ТРЦ Forum, вул. Під Дубом, 7Б;  
  • Дніпро — glo™ studio в ТЦ Passage, проспект Дмитра Яворницького, 50;  
  • Одеса — glo™ studio на вулиці Дерибасівська, 31.