Завершилася трансформація Грецької площі в Одесі: тіньові модулі, зелені зони, гамаки

Завершилася трансформація Грецької площі в Одесі: тіньові модулі, зелені зони, гамаки

Трансформація Грецької площі, локації-переможця урбаністичної кампанії «Місто vs. Урбазаври» в Одесі, добігла кінця.

Бренд glo™ разом із ГО «Міські реформи» реалізували проєкти оновлення міського простору в трьох містах України, серед яких — і Одеса. 

«Ми давно хотіли посприяти створенню комфортного та сучасного урбаністичного середовища в різних містах України. Але хотіли, щоб цей процес не був нудним, натомість — дав можливість людям трохи розважитися та звернути увагу на проблеми їх міст. Трансформація Грецької площі в Одесі — це вдалий приклад оновленого сучасного міського споту, який відображає цінності нашого бренду»,
— говорить команда бренду.

Як втілювалися принципи тактичного урбанізму в Одесі, як проходила трансформація локації та чого чекати від нового сучасного споту — читайте в цьому матеріалі. 

Що відбувається на локації в Одесі?

Команда бренду glo™ та ГО «Міські реформи» облаштували Грецьку площу, перетворивши її зі спекотної транзитної зони в центрі міста на комфортний безпечний спот, у якому можна перепочити та сховатися від сонця.

 

«Ідея проєкту Грецької площі — дати дорослим теж погратися, десь відчути себе як на сцені, десь як на вечірці, десь як у тихому парку. Дати пустій і спекотній площі нові сценарії та нові сенси. Протестити, зрозуміти, далі спробувати нове», — розповідають урбаністи ГО «Міські реформи».

Більшу частину простору займає зона відпочинку, де встановили тіньові модулі з легкої тканини. Тепер на локації можна сховатися від спеки та перевести подих. На Грецькій площі є зручні лавки та гойдалки, які пофарбовані в яскравий жовтий колір.

В Instagram проводилося голосування, у якому люди обирали, чи встановлювати гамаки на площі чи ні. Більшість одеситів проголосували «за», тому в зоні відпочинку з’явилися ще й зручні гамаки. 

 

На локації є незвичайні елементи — гамаки та лавки-гойдалки, технічна реалізація котрих — ще той квест. Попри огороджувальну стрічку та процес монтажу, вже тоді на гамаках була купа людей», — розповідає архітектор проєкту Микола Чепелєв.

Посеред площі знаходиться фонтан, який вже давно не працює. Команда бренду glo™ разом із ГО «Міські реформи» в його центрі розмістили діжки з деревами та яскраву лаву довкола фонтану. Таким чином, одесити та гості міста можуть самі обрати, як вони хочуть відпочити: усамітнившись на окремій лавці, лежачи в гамаку, катаючись на гойдалці чи сидячи з друзями на великій лаві біля фонтану.

Міський простір облаштували зеленими зонами, щоб створити додаткову тінь та зробити місце більш затишним. На площу вже доставили рослини, які були спеціально відібрані під кліматичні умови цієї локації та які легко можуть рости в діжках, серед них — сакури. Простір планує існувати 3 місяці. Далі сакури будуть висаджені у відкритий ґрунт.

Грецька площа — приклад тактичного урбанізму

Трансформація Грецької площі є прикладом тактичного урбанізму в Україні. Це популярний у світі напрямок благоустрою міст. В його основі лежить «теорія малих справ».

 

Тактичний урбанізм — це інструмент роботи з міським простором, який дозволяє за допомогою невеликих та неочевидних втручань в простір працювати з великими проблемами і глобальними викликами урбанізації, — розповідають урбаністи з ГО «Міські реформи».

Раніше Грецька площа в Одесі була великою порожньою територією в центрі міста. На локації не було жодного клаптику тіні, ані рослин, ані зон для відпочинку. Ба більше, посеред площі стояв неробочий фонтан. Громадський простір не використовувався містянами, а грав роль транзитної зони до центру міста.

Команда glo™ разом із ГО «Міські реформи» з допомогою невеличких локальних змін трансформували локацію на сучасний зручний спот для відпочинку. Тепер Грецька площа перетворилася на функціональний міський простір для одеситів та гостей міста. Це і є прикладом вдалого використання принципів тактичного урбанізму.

Дивіться, як проходила трансформація набережної річки Либідь у цьому відео.

 

 


Для трансформації Грецької площі, а також локацій-переможців у Харкові та Києві команда урбаністів використала 1000 л фарби, 5 тонн металу, 3 тисячі метрів деревини. А для проєктування, збирання та монтажу конструкцій знадобилося 211 годин.


Читайте про те, як проходила трансформація міського простору в Києві та Харкові.