Завершилась трансформация Зеленой лестницы на Театральном переулке в Харькове

Завершилась трансформация Зеленой лестницы на Театральном переулке в Харькове

Трансформація Зелених сходів на Театральному провулку, локації-переможця урбаністичної кампанії «Місто vs. Урбазаври» в Харкові,  добігла кінця.

Бренд glo™ разом із ГО «Міські реформи» втілили принципи тактичного урбанізму в трьох містах України, серед яких — і Харків. 

 

«Бренд glo™ вірить, що насправді сила в маленьких локальних трансформаціях. Що саме маленькі зміни дають поштовх глобальним як у місті, так і в країні. Трансформація Зелених сходів на Театральному провулку в Харкові демонструє новий погляд на благоустрій міського простору: сучасний, функціональний та веселий. А це дуже резонує з головною цінністю glo™ — робити суспільно значущі речі та водночас не забувати про фан», — говорить команда бренду.

Як проходило оновлення міського простору, як втілювалися принципи тактичного урбанізму в Харкові та чого чекати від нового сучасного споту — читайте в цьому матеріалі.

Тактичний урбанізм на Зелених сходах

Бренд glo™ разом із ГО «Міські реформи» оновлювали Зелені сході на Театральному провулку відповідно до засад тактичного урбанізму — міжнародного підходу до благоустрою міст. 

 

«Тактичний урбанізм — це як голковколювання в тіло міста, дуже незначне, але з потенціалом впливу на весь організм», — розповідають  урбаністи ГО «Міські реформи».

Зелені сходи на Театральному провулку довгий час були занедбані. Локація, що знаходиться в старому центрі Харкова, заросла деревами та кущами. Через свій стан маршрутом було небезпечно пересуватися, хоча він грає визначну роль, об’єднуючи популярні гастрономічні та розважальні заклади міста. 

Команда glo™ разом із ГО «Міські реформи» оновили міський простір, перетворивши його на сучасний спот для розваг та відпочинку. Завдяки невеличким локальним діям локація зажила новим життям — це і є приклад використання принципів тактичного урбанізму. 

Що відбувається на локації?

Оновленим маршрутом проходить артнавігація, зони відпочинку, оглядовий майданчик та встановлені артоб’єкти.

 

«Ідея — трохи поіронізувати та побешкетувати в просторі та не відноситися серйозно до благоустрою. Поблизу знаходиться два культових місця Харкова, де завжди вирувало нічне культурне життя. Ми позначили це інсталяцією, а ще декількома знаковими для Харкова речами», — розповідають урбаністи ГО «Міські реформи».

На Зелених сходах встановлена артнавігація — це довга металева стрічка, що проходить повз увесь маршрут. Раніше в Instagram проходило голосування, в якому люди обирали, якого вона буде кольору. Харків’яни надали перевагу яскраво жовтому.

Сірі сходи перетворилися на полотно для графіті від українських художників: Олексія Хаткевича та Карини Храмтасової. Митці надали занедбаним сходам нове та яскраве життя, перетворивши їх на справжній артоб’єкт.

На початку локації команда бренду glo™ та ГО «Міські реформи» створили оглядовий майданчик, з якого відкривається гарний краєвид на старе місто. Спускаючись сходами, ви зможете перевести подих, адже маршрутом передбачені невеличкі зони відпочинку. На зручних лавках можна почитати книгу, влаштувати кава-брейк або ж просто розслабитися.

Дивіться, як проходила трансформація Зелених сходів у цьому відео. 

 

Для трансформації Зелених сходів на Театральному провулку, а також локацій-переможців у Києві та Одесі команда урбаністів використала 1000 л фарби, 5 тонн металу, 3 тисячі метрів деревини. А для проєктування, збирання та монтажу конструкцій знадобилося 211 годин.

Читайте про те, як проходила трансформація міського простору у Києві й Одесі.