7 простих звичок, які допоможуть тобі та екології

7 простих звичок, які допоможуть тобі та екології

Корисні поради, як зберегти довкілля та гаманець. 

Автор
glo™ консультант Знавець інсайтів у світі glo™

Щодня ми чуємо безліч новин про танення льодовиків, новий розлив нафти в океані чи вимирання рідкісних видів тварин. Здається, що все це далеко і ми особисто мало що можемо з цим зробити. Але насправді це не так. Захист екології — доволі тривалий процес, але не такий складний, як здається: долучитися до порятунку планети може кожен із нас. Зібрали для тебе 7 простих і корисних звичок, які допоможуть довкіллю, а також неабияк заощадять твої кошти.     

1. Бережи воду  

Прісна вода — одна з найболючіших тем для нашої планети. По-перше, її не так багато — лише 2,5 % від усієї води Землі. По-друге, більшість прісної води — льодовики і сніг, тобто для пиття залишається лише 1 %. Небагато, правда?   

Glo

Та зберегти воду дуже просто. Потрібно лише звикнути доцільно її використовувати. Наприклад, вимикати кран, поки чистиш зуби або миєш посуд. Можливо, спершу ти забуватимеш про це (і це нормально!), втім спробувавши кілька разів, матимеш нову корисну звичку. Так ти зможеш заощадити до 20 літрів води на день!  

2. Повертай речі на переробку  

Мабуть, найважливіша звичка сучасної людини. Ресурси Землі не безмежні, і все, що можна використовувати повторно — варто використовувати повторно.   

Саме тому у жовтні бренд glo в Україні приєднався до глобальної ініціативи — #МеншеВідходівБільшеПрироди. Тепер, якщо твій девайс вийшов з ладу або просто більше тобі не потрібен, його дуже легко повернути  на переробку. Просто принось девайс до фірмового магазину gloтм studio або gloтм pop-up і залишай його у спеціальному боксі.   

Повернувши девайс на переробку, ти не лише допоможеш зменшити вплив відходів на довкілля, а й зробиш перший крок на шляху до корисної і важливої звички.   

 

3. Бережи світло   

Наприклад, спробуй замінити звичайні лампи на енергозберігальні. Старі лампочки дають лише 5 % світла, а решта — непотрібне тепло. До того ж, навіть найкраща лампочка прослужить лише 1000 годин, коли найпростіша енергозберігальна — у 10 разів довше.   

Так, енергозберігальні лампи коштують дорожче, та насправді вони заощаджують твої кошти. Команда проєкту «Єдиний рахунок» підрахувала, що в середньому енергозберігальна лампочка коштує 100 гривень, а звичайна — 6,50. Та якщо порівняти термін дії звичайної лампочки та енергозберігальної, то остання вартує п’ятдесяти ламп розжарювання. Економія очевидна.   

4. Купуй тільки необхідне  

Ще одна класна звичка, пов’язана з економією, і ще одна проблема сучасного світу —  надмірне споживання. Проблема складна, але подолати її не так складно: коли йтимеш до магазину, склади список усього, що хочеш купити, і став собі питання «Навіщо?». Подумай, чи потрібно тобі купувати багато чогось і чи зможеш ти повністю це використати?   

 

Подібна звичка допомагає людям продукувати менше сміття. До того ж, у світі все ще існує проблема зі звалищами та сміттєспалювальними заводами — купи сміття забруднюють воду і повітря довкола. Та всього цього можна уникнути, просто якщо кожен купуватиме те, що справді необхідно.   

5. Пий з власного горнятка  

В Україні вже зовсім скоро планують заборонити одноразовий пластиковий посуд, адже він несе неабияку загрозу для екології. Та це не означає, що ти маєш чекати змін, адже можна використовувати власне горнятко вже сьогодні.   

Ходи з ним усюди: до улюбленого кафе, на ярмарки та фестивалі. Тим паче, що багато закладів зараз пропонують клієнтам з власним горням непогану знижку, а пити з особистого посуду ще й неабияк приємно.  

6. Відмовся від пакетів  

Те саме, що і з власним горням, стосується і паковання. У 2019 році світ сколихнула новина про кита, у шлунку якого знайшли 40 кг пластикових пакетів. І складно навіть уявити, скільки ще тварин у світі щодня потерпають від пластику. Якщо хочеш більш конкретний приклад, пригадай, скільки таких пакетів ти бачив на деревах, тротуарах чи коли вони пролітали просто в тебе за вікном.   

 

На щастя, цьому можна завадити, доклавши небагато зусиль. Якщо просто не забути багаторазовий шопер перед походом у магазин, ти можеш звести використання пакетів до мінімуму. Тим паче, що окрім екологічності, шопери сьогодні — модний тренд.  

7. Громадський транспорт замість власного  

Майже все забруднення повітря в містах України йде від автомобілів. Наприклад, лише в столиці показники забруднення сягають 80 %. Та ми не кажемо, що варто зовсім відмовитися від власного транспорту, ні. Просто варто більше звертати увагу на громадський транспорт. Наприклад, поїхати на роботу на трамваї чи в метро.   

По-перше, такий транспорт екологічний, адже працює на електроенергії. По-друге, купити квиток набагато дешевше, аніж заправити автівку, обслуговувати її та заплатити за паркінг. По-третє, в Україні стає все більше спеціальних смуг для громадського транспорту, тому про затори і тисняву можна не перейматися.   

Сподіваємося, що ці поради будуть тобі корисними і ми разом зможемо допомагати навколишньому середовищу.