Альтернативи курінню: чим можна замінити сигарети

Альтернативи курінню: чим можна замінити сигарети

У XXI ми прагнемо змін на краще у всіх сферах життя, починаючи від взаємин та щоденної активності до якості сну та способу харчування. У рамках цих намірів зростає інтерес людей до того, як знайти альтернативу традиційному палінню сигарет.    

Автор
glo™ консультант Знавець інсайтів у світі glo™

 

glo™ призначений для повнолітніх споживачів тютюну або нікотину. 

У XXI ми прагнемо змін на краще у всіх сферах життя, починаючи від взаємин та щоденної активності до якості сну та способу харчування. У рамках цих намірів зростає інтерес людей до того, як знайти альтернативу традиційному палінню сигарет.    

Тому певна частина дорослих споживачів тютюну обирають альтернативні способи вживання нікотину, які мають ряд переваг у порівнянні з сигаретами. Від відсутності диму та попелу — до непомітності споживання.  

Останнім часом дуже поширені різноманітні альтернативи традиційним сигаретам. Розгляньмо найпопулярніші з них.    

 

Електронні засоби доставки нікотину  

Системи нагрівання тютюну, вейпи, под-системи, електронні сигарети і кальяни, одноразки — це все електронні пристрої для споживання нікотину. Електронні засоби доставки нікотину на відміну від звичайних сигарет, не спалюють тютюн, а нагрівають спеціальну рідину або стіки. Тому це не призводить до утворення неприємного запаху та тютюнового диму, в якому є багато шкідливих компонентів.   

Використання електронних засобів доставки нікотину дозволяє контролювати дозу нікотину, яку отримує користувач. Так, можна поступово знижувати або підтримувати рівень нікотину відповідно до індивідуальних потреб.  

Далі ти дізнаєшся про кожен з засобів та чим вони відрізняються від звичайних сигарет. Нумо скоріше до суті. 

Системи нагріву тютюну 

До таких систем належать пристрої glo™. На відміну від електронних випаровувачів у СНТ нагрівається не рідина, а спеціальні тютюнові стіки*. Завдяки нагріванню (а не горінню), аерозоль, що утворюється, містить потенційно нижчі рівні токсичних речовин, порівняно з димом від звичайних сигарет**. 

 пристрої нагрівання тютюну

Види пристроїв glo™: 

  • Девайс glo™ PRO SLIM — випускається у 4 кольорах. Сумісний з тонкими стіками «Нано». 
  • Девайс glo™ Hyper X2 — пропонує 7 кольорів на вибір. Для нього підходять товсті стіки «Демі». 
  • Девайс glo™ Hyper Air — доступний у 7 кольорах. Компактний пристрій, який інтегрується з товстими стіками «Демі». 

Переваги СНТ в порівнянні з цигарками: 

  • Згідно з даними дослідження, проведеним у 2019-2020 роках і опублікованого в науковому журналі Nicotine & Tobacco Research, кількість шкідливих речовин, що виділяється при використанні систем нагрівання тютюну, на 90-95 % менше, ніж при споживанні традиційних сигарет**.    
  • Не виділяють диму та попелу***. Девайси glo™ не спалюють тютюн, як звичайні сигарети, а нагрівають його до 250–280°C. Немає горіння — немає зайвого диму та попелу. 
  • Менше неприємного запаху****. Тютюн у стіках glo™ просякнутий гліцерином, а тому аерозоль, що виділяється під час сесії, має делікатний запах, який не затримується на меблях та одязі.   

Читайте детальніше про пристрої glo™* у статті — «Системи нагрівання тютюну glo™: всі актуальні моделі девайсів» 

Електронні випаровувачі або вейпи 

Вейп — це електронний пристрій для випарування рідини, яка містить нікотин, ароматизатори та інші речовини. Принцип дії вейпу досить простий — у пристрої є спіраль або атомайзер, який нагрівається за допомогою акумулятора. Рідина на основі гліцерину або пропіленгліколя перетворюється на пару, яку потім вдихає повнолітній користувач. 

електронні сигарети

Основні відмінності вейпів від звичайних сигарет: 

  • Потенційно мають менше шкідливих речовин, що утворюються за умови спалювання тютюну. 
  • Не виділяють неприємного запаху, який залишається на одязі і волоссі. 
  • Вейпи можна заряджати та наповнювати новою рідиною, що робить їх більш функціональними у використанні. 

Такі електронні випаровувачі мають різноманітні смаки та аромати, які можна комбінувати на власний смак. 

Електронні сигарети 

Електронні сигарети, також відомі як електронні випаровувачі або e-сигарета. Це електронні пристрої, що призначені для імітації куріння тютюнових цигарок.  

Принцип дії електронних сигарет ґрунтується на нагріванні рідини (е-рідини або наповнювача), яка містить нікотин, ароматизатори та інші речовини. Під час нагрівання, рідина перетворюється на пару, яку користувач може вдихати. Електронна сигарета має акумулятор, який забезпечує живлення пристрою та нагрівання спіралі або атомайзера. 

Переваги електронних сигарет порівняно з традиційними цигарками: 

  • Відсутність продуктів горіння внаслідок випускання аерозолю, а не диму. 
  • Аерозоль від електронної сигарети швидко розсіюється та не залишає на одязі або в приміщенні неприємного запаху. 
  • Можна обирати е-рідини з різними концентраціями нікотину або навіть без нього.  

Звісно електронні сигарети не є повністю безпечними та можуть мати свої ризики і побічні ефекти. Вони містять нікотин, що викликає залежність. 

Под-системи та одноразові сигарети 

Под-системи та одноразки — це два типи електронних випаровувачів, які використовуються для випарювання рідини, зазвичай інгаляції нікотином або ароматизованої пари. 

под системи

Под-системи — це електронні випаровувачі, які складаються з двох основних компонентів: акумулятора (батареї) та картриджа з рідиною. Вони можуть бути замінні або ремонтопридатні. Це означає, що користувач може замінювати тільки використаний або зношений елемент. 

Принцип дії под-систем: акумулятор нагріває спіраль випаровувача, який нагріває рідину, яка знаходиться в картриджі. Розплавлена рідина перетворюється на аерозоль, який користувач вдихає через сопло. Под-система дозволяє замінювати резервуар з е-рідиною для зміни смаків або концентрації нікотину. 

одноразки

  • Одноразки, відомі також як вейпи або е-сигарети, це компактні електронні випаровувачі, які використовуються один раз і після цього викидаються. Вони мають вбудований акумулятор та резервуар з е-рідиною і не мають можливості заміни елементів. Принцип дії одноразок аналогічний под-системам.   

Електронні кальяни  

Електронний кальян працює за допомогою нагрівального елемента, який нагрівається електричним током. Він відрізняється від звичайного кальяну тим, що не потребує вугілля та не розпалює спеціальний резервуар. Електронний кальян часто має можливість регулювання температури та подачі диму, а також може мати додаткові функції, такі як LED-підсвічування або Bluetooth-підключення для керування через смартфон. 

електронні кальяни

 

Продукція, що містить нікотин 

Існують нікотиновмісні продукти, для яких не потрібні додаткові прилади. Це нікотинові паучі, пластирі та спреї.  Їх особливість — нікотин із цих засобів діє на організм повільніше. Ці продукти можна використовувати у громадських місцях. Чому саме? Дізнаєшся далі.  

Нікотинові паучі 

18+ Цей продукт містить нікотин і викликає залежність. Тільки для повнолітніх осіб, які споживають нікотин.    

Нікотинові паучі VELO — це сучасний безтютюновий продукт. Вони мають вигляд невеличкої подушечки, яка містить нікотин та інші ароматичні речовини. Паучі потрібно покласти між яснами та верхньою губою, щоб нікотин протягом 30 хвилин поступово потрапляв в організм через слизову. 

нікотинові паучі

Переваги паучів в порівнянні зі звичайними цигарками: 

  • Відсутність диму*** та неприємного запаху****. 
  • Свобода у споживанні. Паучі можна використовувати у будь-яких громадських місцях — ресторанах, торговельних центрах, театрах, транспорті без ризику отримати штраф.  
  • Можна підібрати подушечки з нікотином різної міцності — від 2 до 6 рівня насиченості. 

Безтютюнові паучі VELO налічують 10 смаків, які потішать поціновувачів фруктових або м’ятних ароматів. 

Нікотиновий спрей 

Це «найшвидший» із продуктів, що містять нікотин. Спреї розпорошують на слизову оболонку носа, часто використовують разом із нікотиновою жувальною гумкою або пластиром. В складі спреїв такі компоненти: 

  • нікотин; 
  • пропеленти — речовини, які використовуються для подачі нікотину у вигляді аерозолю; 
  • допоміжні речовини — ароматизатори чи консерванти для покращення смакових властивостей або збереження продукту.     

Нікотинові пластирі 

Нікотинові пластирі — це одна з форм отримання нікотину, яка використовується для заміни куріння. Це тонкі і липкі пластирі, які наклеюються на шкіру. Їх можуть використовувати разом із нікотиновими жувальними гумками. Пластирі забезпечують рівномірне надходження очищеного нікотину в організм через шкіру.  

Існують кілька типів нікотинових пластирів: 

  • Різні дози нікотину в одній упаковці, які від часу споживання можна зменшувати. Наприклад, 7, 14 та 21 мг нікотину. 
  • Формула 16-годинна та 24-годинна, коли нікотин вивільняється протягом 16 або 24 годин. 

Найчастіше нікотинові пластирі бувають тілесного або білого кольору, завдяки цьому вони непомітні під одягом.  

 

Тепер ти більш обізнаний (-на) у питанні альтернативних способів куріння. Хай там як, рішення про перехід на ту чи іншу систему куріння завжди залишається за споживачем.  

 

* Тютюновмісні вироби для нагрівання не є цілком безпечними та викликають звикання.   

** Цей продукт не виключає всіх ризиків і містить нікотин, що викликає залежність. Порівняння диму від спалюваного тютюну в стандартній сигареті (приблизно 9 мг смол) і аерозолю від нагрітого тютюну в пристрої glo™. Порівнюється 9 типів шкідливих речовин, які Всесвітня організація охорони здоров’я рекомендує скоротити у димі сигарет. 

*** Цей продукт не виключає всі ризики та містить нікотин, що викликає залежність. 

**** Мається на увазі без смол, похідних від тютюну. Цей продукт не виключає усіх ризиків, містить нікотин, що викликає залежність.