Друге життя пластику: найцікавіші речі, створені завдяки переробці

Друге життя пластику: найцікавіші речі, створені завдяки переробці

6 прикладів, як перероблене сміття перетворюється на одяг, меблі та інші потрібні речі. 

У листопаді світ відзначає день ресайклінгу. Майже чверть століття тому його започаткували американські екологи, аби привернути увагу до екологічних проблем і наголосити на важливості повторного використання сміття. 

Цього року бренд glo також долучився до всесвітньої екоініціативи і запустив кампанію з перероблення своїх девайсів. Тепер кожен може безпечно відправити на переробку старий чи непотрібний девайс у найближчому магазині glo studio або glo pop-up і допомогти бренду створити #МеншеВідходівБільшеПрироди. Так, 98 %* пристрою піде на перероблення, а пластик, використаний у виробництві девайсів, не забруднюватиме навколишнє середовище. 

Учені кажуть, що з усього сміття, яке генерують люди, саме пластик має найбільшу загрозу для нашої планети. Щороку мешканці Землі викидають до 380 мільйонів тонн пластику. Втім, тільки мізерний відсоток з цього йде на перероблення. Решта — залишається на полігонах, забруднює ґрунти, повітря та воду. 

Саме тому питання вторинного перероблення сьогодні, як ніколи актуальне. Потрібно не тільки викидати менше пластику, а й зменшити його виробництво. Зробити це неважко — потрібно просто дати речам з пластику друге життя. Ми зібрали приклади з України та світу, як люди перетворюють непотрібний пластик на круті артоб’єкти, меблі, одяг і навіть посуд! 

 

Одяг з поліетиленових пакетів 

Київська дизайнерка Сніжана Чернецька минулого року вразила світ, створивши колекцію одягу зі сміття. Проєкт отримав назву Replast SS2021: fashion show, а всі речі з колекції були виготовлені з поліетиленових пакетів, термосумок, дощовиків і скотчу. 

glo

Таким чином дизайнерка хоче сказати: людство вже створило стільки пластику, що його можна переробляти й використовувати протягом багатьох тисячоліть. Тому важливо поглянути на сміття як на новий ресурс і започаткувати революцію у використанні пластику. 

 

Хвиля з викинутих шльопанців 

На Балі художниця так само захотіла привернути увагу людей до проблеми використаного пластику. Для цього німкеня Лііна Клаус створила артінсталяцію з 5 тисяч гумових капців, які зібрала на узбережжі Балі. 

Дівчина не дарма обрала з усього сміття саме капці: вона хотіла показати, як звичні нам у повсякденному житті речі забруднюють планету. 

 

Пластиковий кит 

Ще одну артінсталяцію зі сміття створили у Брюгге. У центрі міста з’явився кит, зроблений із 5 тонн пластику. Всі матеріали для його виготовлення митці виловили з Тихого океану. 

Творці кита хочуть показати, як сильно пластик забруднює океан, адже їхній кит — це тільки 5 тонн відходів, а в Тихому океані є ще 150 мільйонів тонн сміття, тобто мінімум 30 мільйонів таких же «тварин». 

До речі, в Києві також є свій кит з переробленого пластику. Матеріали для нього збирали по всьому місту. Тепер рукотворний кит не тільки вражає розмірами, а й показує рівень забрудненості столичного повітря. 

 

Тротуарна плитка з пластику 

А тепер до більш конкретних речей. Перероблений пластик можна використовувати не тільки для творчості та артінсталяцій, а й виготовляти з нього цілком приземлені речі, як-от тротуарну плитку. Саме її створюють у Вінниці з переробленого пластику та піску. Місцеві майстри кажуть, що вона дешевша і якісніша, аніж бетонна. До того ж, таку плитку після зношення можна буде знову переробити й отримати новий матеріал. 

 

Пластикові лавки і баланс-борди 

В Одесі за перероблений пластик відповідає ініціатива Precious Plastic Ukraine. Її учасники — частина глобального проєкту з перероблення пластикових відходів. 

Одесити створюють зі сміття лавки, світильники й навіть баланс-борди. Майстри кажуть, що пластик доволі гнучкий матеріал, а тому з нього можна створити майже що завгодно. 

 

Посуд, меблі, прикраси та будь-що 

Цього року в Запоріжжі запрацювала перша майстерня з перероблення пластику PlasticOn. Учасники цієї майстерні створюють кошики із використаних кришечок, плитку — з одноразового посуду, стільці та лавки — з флаконів від побутової хімії. 

glo

Ба більше: будь-хто може сьогодні прийти у майстерню і навчитися не тільки правильно сортувати сміття, а й спробувати створити щось із перероблених матеріалів і самостійно переконатися, що у пластику може бути друге життя. 

*Враховуючи паковання девайсу. Відсоток може змінюватися залежно від моделі девайсу glo.