Зміни до законодавства: де тепер можна користуватися glo™?

Зміни до законодавства: де тепер можна користуватися glo™?

Автор
glo™ консультант Знавець інсайтів у світі glo™

11 липня в Україні набрали чинності зміни до деяких законів України щодо охорони здоров’я населення від шкідливого впливу тютюну. Окрім іншого, нові правила регулюють використання систем нагрівання тютюну (до яких належать пристрої glo™) у громадських місцях. Розповідаємо, що означають нові правила та де тепер можна використовувати пристрої glo™ й інші системи нагрівання тютюну. 

Що змінилось у законодавстві?  

В Україні набули чинності положення нового законодавства, що, серед іншого, забороняють користуватися пристроями для нагрівання тютюну у громадських місцях.  

Чому це важливо?  

Нові правила — значний крок до інтеграції України та ЄС. Норми закону, які набули чинності, відповідають вимогам Директиви ЄС та наближають українське законодавство до acquis ЄС. Такі зміни — частина Угоди про Асоціацію між Україною та ЄС, що була ратифікована Верховною Радою України та Європейським Парламентом ще у вересні 2014 року.

Де тепер не можна використовувати glo™ та інші системи нагрівання тютюну?  

Впевнені тебе цікавить питання: «Чи можна використовувати glo™ у громадських місцях?» Зміни до законодавства забороняють використовувати системи нагрівання тютюну — саме до них належать пристрої glo™ PRO, glo™ PRO SLIM, glo™ HYPER+, glo™ HYPER+ UNIQ та glo™ HYPER X2 — у визначених законом громадських місцях. Це не стосується деяких спеціально відведених приміщень, про які ми розкажемо далі.  

Отже, де тепер заборонено користуватися пристроями glo™?  

  • у ресторанах та кафе (окрім літніх майданчиків);  
  • у приміщеннях та на території закладів охорони здоров’я;  
  • у приміщеннях та на території навчальних закладів;  
  • на спортивних майданчиках, у закладах фізичної культури та оздоровлення, на стадіонах;  
  • у приміщеннях об’єктів культурного призначення (наприклад, у театрах або концертних залах);  
  • у приміщеннях органів державної влади, інших державних установ, органів місцевого самоврядування;  
  • в офісних будівлях будь-якої форми власності, на виробництвах та в інших місцях роботи;  
  • у готелях та гуртожитках (у тому числі скасовуються номери для курців);  
  • на дитячих майданчиках;  
  • у місцях загального користування у житлових будинках (ліфти, балкони, сходи тощо); 
  • на вокзалах, автостанціях, в аеропортах (окрім спеціально відведених місць);  
  • у таксі та інших видах громадського транспорту;  
  • на зупинках громадського транспорту, у підземних переходах, паркінгах. 

Яка відповідальність передбачена за порушення?  

Використання систем нагрівання тютюну у громадських місцях, а також куріння звичайних сигарет, електронних сигарет або кальянів передбачає штраф від 51 до 170 грн. Якщо особа порушить закон удруге протягом одного року, то штраф складе 170-340 грн.  

Штраф також передбачений і для адміністрацій громадських приміщень, що не дотримуються правил. Тобто якщо ресторан чи, наприклад, офісне приміщення дозволятиме на своїй території куріння тютюнових виробів або використання електронних сигарет чи пристроїв для нагрівання тютюну, вони також можуть отримати штраф. Ресторанам, кафе, барам та іншим закладам загрожує штраф у 3 000 грн за перше порушення і 15 000 грн за наступне порушення протягом одного року. Для інших громадських місць — 1 000 грн та 10 000 грн відповідно. Залишились питання, щодо того, чи можна використовувати glo™ у приміщенні? Читай далі! 

А чи можна користуватися пристроєм glo™ у glo studio та glo pop-up?  

glo studio та glo pop-up — це два формати просторів, які створені для зручності користувачів glo™. Там ти можеш вирішити будь-яке питання, пов’язане з продукцією бренду, придбати девайс, дізнатися новини та отримати додаткові послуги. Сьогодні в Україні працює 27 таких просторів. Повний перелік дивися за посиланням. 

Раніше у glo studio можна було зробити паузу під час шопінгу та скористатися своїм девайсом або безкоштовно спробувати новинки. Але оскільки студії розміщені у ТРЦ і є частиною їх громадського простору, тепер користуватися системами нагрівання тютюну там заборонено. 

Проте ти все одно можеш завітати у студію, якщо тобі потрібна консультація щодо твого пристрою, якщо ти хочеш провести професійне чищення девайса або записатися на тест-драйв пристрою, що віднедавна триває 21 день. Детальніше про всі послуги, які можна отримати в glo studio та glo pop-up, читай за посиланням. 

Інформацію про адреси та графік роботи найближчої для тебе студії або glo™ pop-up ти можеш дізнатися за телефоном 0-800-50-90-80 або 8008*. Також адреси можна знайти за допомогою нового PWA-додатку «Мій glo™» у твоєму телефоні або у чат-боті в телеграмі @myglo_ua_bot. 

Де можна користуватися пристроями glo™ PRO, glo™ PRO SLIM, glo™ HYPER+, glo™ HYPER+ UNIQ та glo™ HYPER X2? 

  • На літніх майданчиках та терасах закладів громадського харчування.  

Якщо ти хочеш скористатися пристроєм glo™ під час відпочинку на літньому майданчику, найкраще одразу уточни, чи дозволено це внутрішніми правилами закладу. Якщо тераса або майданчик не мають даху та не обмежені двома (або більше) стінами, законом не заборонено користуватись системами нагрівання тютюну у такому просторі.  

  • У спеціально відведених місцях в аеропортах.  

Шукай приміщення, що позначені спеціальними знаками. Такі кімнати часто відгороджені від основного простору (або є окремими приміщеннями) та обладнані спеціальними системами вентиляції.  

  • У місцях особистого користування.  

Ти можеш користуватия пристроєм glo™ у приватних приміщеннях: будинках, квартирах, автомобілях та інших місцях, не заборонених законом. 

Якщо ти маєш будь-які запитання щодо змін до законодавства, звертайся за консультацією до нашої гарячої лінії за телефоном 0-800-50-90-80 або 8008*.  

*Дзвінки безкоштовні. Тільки для повнолітніх.